Sveriges bästa radiostationer

Radion är en av våra äldsta former av media och ända sedan år 1924 har radioapparater stått och skrålat i de svenska hemmen. Radiosändningarna var till en början endast förlagda till kvällstid och då handlade det om ett par timmars sändning, men efter hand så utökades sändningen till även 30 minuter under dagen. År 1933 utökades detta ytterligare till 8 timmar om dagen, sedan dess har radion varit ett enormt viktigt medium för underhållning och information så som nyheter och viktiga meddelande till allmänheten. Under andra världskriget hade radion en jätteviktig roll i att rapportera kring vad som pågick runt om i världen, samt för själva krigsberedskapen i Sverige. Än idag har Sveriges Radio denna roll som går ut på att de när som helst ska vara beredda på att avbryta sändningen i alla kanaler för viktiga meddelanden till allmänheten.

Idag används de olika radiostationerna i Sverige fortfarande för nyhetsrapportering och även för underhållning, dokumentärer och reklam, men framför allt för att spela musik. Så egentligen har radions funktion inte förändrats speciellt mycket genom alla dessa år. På 1940–50 talet fanns det dock endast en radiostation och det är något som verkligen har förändrats. Idag har vi en uppsjö av olika radiostationer och nästan alla har de olika inriktning och många av dem har dessutom ett eget morgonprogram med sina egna trogna lyssnare. Idag finns det en radiostation för alla personligheter, vilket är kul, och om du känner för att växla kanal beroende på humör så har du alltså den möjligheten. Den största radiostationen i Sverige är idag fortfarande Sveriges Radio, som har tre olika kanaler samt en fjärde kanal som har en lokalradio i varje län.

Sveriges Radio

Sveriges Radio är till skillnad mot alla andra stationer i Sverige statligt ägd och har ett visst uppdrag som går ut på att hålla sig neutrala och att informera, utbilda och underhålla den svenska befolkningen på olika sätt. Sveriges Radio består av fyra olika radiokanaler som heter P1, P2, P3 och P4. P1 är den äldsta kanalen och där fokuserar man på samhället, vetenskap, nyheter och dokumentärer. Det spelas i princip ingen musik i P1. Kanalens mest kända program är sommar i P1 där olika kända medieprofiler får chansen att berätta sin historia. P2:s uppdrag är att sända klassisk musik, jazzmusik och folkmusik. P3 är den unga kanalen och där fokuserar man mycket på populärmusik, humor och ung samhällsjournalistik. P4 är en samling av olika lokala radiokanaler där alla län har en kanal och fokuset ligger på händelser i det aktuella länet samt blandad musik för alla åldrar.

RIX FM

RIX FM är en av Sveriges största radiostationer med över 3 miljoner lyssnare i veckan. Stationen drivs av samma bolag som driver TV- kanalerna TV3, TV6 och TV8 med flera. Musiken som spelas är populärmusik som ligger på topplistorna och stationen har dessutom ett mycket populärt morgonprogram som kallas för RIX MorronZoo. I RIX MorronZoo har många olika programledare huserat genom åren, idag består morgongruppen av Laila Bagge, Roger Nordin och Marko Lehtosalo (Markoolio). RIX FM startades år 1993 och har under 2018 seglat om sin konkurrent Mix Megapol vad det gäller antalet lyssnare. Något som är unikt för RIX FM är att de varje år under slutet av sommaren har en gratis festival som åker land och rike runt med massor av kända och duktiga liveartister som ligger på topplistorna eller som är gamla klassiker på den svenska stjärnhimmelen.

Mix Megapol och NRJ

Två andra stjärnor på radiostationshimmelen är Mix Megapol som hängt med länge och även NRJ som är Sveriges första kommersiella radiostation. Mix Megapol började sända år 1994 och är kända för sin stora blandning av musik från alla olika årtal så som 1980–90- och 2010-talet. En bra mix helt enkelt, vilket är mycket populärt ute bland den svenska befolkningen. Deras populära slogan lyder “Den bästa blandningen av gamla och nya låtar. Varje hel och halvtimme sänder tidningen Aftonbladet nyheter i kanalen. Radiostationen NRJ finns över hela Europa och startade år 1993 i Sverige och blev på en gång mycket populär, främst bland de unga lyssnarna. Fokusen är på populärmusik och hip hop och R&B. Även NRJ har haft några olika morgonprogram genom åren som uppnått hög popularitet. Men kanalen förblir främst en hit-station som spelar bra musik!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *